kijken

 • Tijdens een stadswandeling van anderhalf uur in een groep van 4 tot 6 personen ontdek je een stukje Amsterdam samen met en door de ogen van beeldend kunstenaar Sjouke Schaafsma, die al meer dan 25 jaar in Amsterdam woont en werkt. Sinds 2013 beweegt hij zich vooral lopend door de stad en legt hij op foto’s vast wat hij al die jaren heeft opgemerkt en wat hij nu al lopende ziet. In zijn AmsterdamSeries krijg je een indruk van hetgeen hem interesseert: door de titels van de mappen waarin hij zijn foto’s onderbrengt en door de foto’s die in de afwisselend ‘actieve’ mappen op deze site te bezichtigen zijn.

  Meer foto’s kunt u hier bekijken.

 • De wandeling die je gaat maken is geen rondleiding maar is, net als het maken van een kunstwerk, een avontuur. Van te voren staat het beginpunt vast maar de route ontstaat gaandeweg en het eindpunt is dus een verrassing. Omdat er echter intensief wordt gekeken, veel wordt stilgestaan en ook van gedachten wordt gewisseld, is de afgelegde afstand nooit groot. Na afloop is het teruglopen naar de fiets, de auto of het openbaar vervoer bij het vertrekpunt bijgevolg geen probleem. N.B. Het is bovendien zijn streven om de wandeling in de directe nabijheid van een koffie-gelegenheid te laten eindigen !

 • Waar het bij deze wandelingen vooral om gaat is kijken. Kijken èn de tijd nemen om stil te staan bij wat je ziet. Heel nadrukkelijk gaat het niet om feiten. Sjouke Schaafsma weet door zijn jarenlange ervaring als kunstenaar en door zijn belangstelling voor onder andere architectuur en vormgeving wel het één en ander maar ook heel veel niet. Voor hem is belangrijk wat er te zien is. Daarbij is het onderwerp van de wandelingen enerzijds algemeen van aard: hoe kijkt en wat ziet een beeldend kunstenaar? Anderzijds onvermij- delijk meer persoonlijk: wat interesseert de kunstenaar Sjouke Schaafsma? Het is het streven van Sjouke om tijdens de wandelingen het zwaartepunt bij het ‘algemene’ te houden.

 • Het vertrekpunt van een wandeling kan in héél Amsterdam zijn. Desgewenst kan dit vertrekpunt in overleg gekozen worden òfwel de keuze ervan geheel aan Sjouke worden overgelaten. Bedenk daarbij dat voor hem werkelijk héél Amsterdam interessant is.

  Vertrektijden: dagelijks
  (behalve woensdagmiddag, donderdag en vrijdag)
  half tien ‘s ochtends en half twee ’s middags.
  Hier kan in voorkomende gevallen van afgeweken worden al naar gelang de omstandigheden.
  Prijzen: individuele deelnemers en groepen tot en met 4 personen € 20,- p.p., groepen van 5 of 6 personen € 15,- p.p..
  Reserveren en verdere informatie over de mogelijkheden: sjouke@amsterdamandersbekeken.nl

stadswandelingn